Suolen toimintahäiriö – voidaanko sitä hoitaa?

Lähettäjä Anna Mars, 13.3.2019

Löydä minut:

Suolen toimintahäiriö on yleinen vaiva, joka käsittää monenlaisia oireita, kuten esimerkiksi kroonisen ummetuksen ja ulosteinkontinenssin. Hiljattain tehty tutkimus hollantilaisessa tutkimusryhmässä osoitti, että ulosteinkontinenssin esiintyvyys on jopa 7,9 %.

wellspect-science-alert-bowel-1

Aina ei kuitenkaan ole helppoa löytää syytä ulosteinkontinenssiin tai selvittää, mitkä tutkimukset potilaalle on tehtävä sopivan hoitomuodon  löytämiseksi. Ulosteinkontinenssi on kuitenkin vaiva, joka vaikuttaa elämänlaatuun ja jota terveydenhuollon on tutkittava. Tässä kuussa julkaistaan katsaus ulosteinkontinenssista kärsivien  potilaiden hoitoon sairaanhoitajan näkökulmasta.

Positiivista on, että uusia hoitomuotoja tutkitaan. Pilottitutkimuksessa, jossa stimuloitiin sääriluun hermostoa ulosteinkontinenssista kärsivien potilaan ryhmässä, saatiin lupaavia tuloksia. Aiemmin on osoitettu, että suolihuuhtelulla (TAI) saadaan positiivinen tulos kroonisesta ummetuksesta kärsivien potilaiden keskuudessa. Aiemmin tänä vuonna julkaistiin ensimmäinen kliininen tutkimus   elektronisen suolihuuhtelulaitteen (Navina Smart) käytöstä. Tutkimus osoittaa, että potilaat omaksuivat  suolihuuhtelun Navina Smart –laitteella helposti, sopeutuivat sen käyttöön ja olivat siihen tyytyväisiä. Tutkimuksen tulos antaa tulevaisuudentoivoa suoliston toimintahäiriöstä kärsiville potilaille, samalla kun uusia teknologioita kehitetään ja parannetaan.

Höjdpunkter i urval: Passananti et al. 2018