Oletko aloittamassa toistokatetrointia? Seuraavassa kerromme aloittelevan katetroijan viidestä yleisimmästä haasteesta.

Lähettäjä Wellspect Suomi, 6.5.2021

Oletko aloittamassa toistokatetrointia? Asia saattaa huolestuttaa ja jotkut voivat tuntea olonsa levottomaksi, mutta ei ole syytä huoleen! Useimmat pääsevät näistä tunteista yli kokeiltuaan katetrointia muutaman kerran ja huomattuaan, että se ei aiheuta kipua. Päinvastoin, katetrointi auttaa ja voi myötävaikuttaa aivan uudenlaisen elämänlaadun saavuttamiseen.

5-most-common-challenges-when-starting-intermittent-catheterization_FI
Jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen tilanteensa, eikä ole olemassa vain yhtä vastausta siihen, miten oppia itsekatetrointi parhaalla mahdollisella tavalla. On kuitenkin olemassa joitakin yleisiä vinkkejä ja neuvoja aloittelijoiden avuksi.

Haasteet katetrin sisäänviemisessä
Miehillä voi olla vaikeuksia katetrin sisäänviemisessä jännittyneiden sulkijalihasten tai eturauhasen ohittamisen vuoksi.
Vinkkejä: Yritä rentoutua, hengittää syvään tai yskähtää viedessäsi katetria virtsaputkeen. Voit myös yrittää hieman pyörittää katetria.

On olemassa myös kaarevakärkisiä katetreja, jotka voivat helpottaa katetrin viemistä virtsaputkeen. Katetroinnin opetus on avain onnistuneeseen alkuun!

Virtsaputken suun löytäminen
Naisilla voi olla vaikeuksia löytää virtsaputken suu – sitä on yksinkertaisesti vaikea havaita ylhäältä päin. Joskus myös vartalon muoto voi aiheuttaa ylimääräisiä haasteita, esim. raskaus tai runsas ylipaino voivat olla tällaisia seikkoja.
Vinkkejä: Pyydä sairaanhoitajaa tai muuta perehdyttäjääsi ohjaamaan sinua, kunnes tunnet osaavasi. Heiltä voit myös saada vinkkejä katetrointia helpottavista apuvälineistä, kuten esimerkiksi peilistä, kahvasta tai jalkojen levittäjästä.

Poistamisvaikeudet
Katetrit, joita käytetään geelin tai muun liukastusaineen kanssa, ovat liukkaita sisäänviennin aikana, mutta ovat saattaneet menettää liukkautensa katetrin poistamiseen mennessä. Jos olet vasta aloittamassa katetrien käyttöä tai käsiesi toimintakyky on rajallinen, virtsarakon tyhjentäminen voi viedä hieman enemmän aikaa. Tällöin on olemassa vaara, että katetri kuivuu ennen kuin on aika poistaa se virtsaputkesta.

Vinkkejä: Pyydä käyttöösi hydrofiiliset katetrit, jotka ovat liukkaita sekä sisään vietäessä että poistettaessa. Katetria poistaessasi ole rento, tarvittaessa yskäise ja joissain tapauksissa katetrin pyörittäminen auttaa.

Virtsarakon tyhjentäminen liikuttaessa kodin ulkopuolella
Jotkut tuntevat olonsa epämukavaksi, kun virtsarakko on käytävä tyhjentämässä muualla kuin kotona, esim. julkisessa wc:ssä tai kylässä.
Vinkkejä: Käytä katetria, jonka voit taittaa huomaamattomampaan kokoon. Ota aina mukaasi pieni muovipussi käytetyn katetrin säilyttämistä varten, jos et halua heittää sitä yleisen wc:n tai kyläpaikkasi roskiin. On olemassa myös katetreja, joiden pakkaus on suunniteltu siten, että katetrin voi asettaa siihen takaisin, jolloin voit tuoda käytetyn katetrin mukanasi ja heittää sen roskiin sopivalla hetkellä.

Sinusta tulee pian todellinen katetroinnin ammattilainen, eikä wc:ssä vietetty aika ole enää mikään ongelma.

Käsien rajallinen toimintakyky
Jos käsiesi toimintakyky on rajallinen, katetrien käsittely voi olla hankalaa.
Vinkkejä: Pyydä käyttöösi katetri, jota on helppo käsitellä. Hydrofiilinen katetri aktivoituu vedellä, ja ns. kastelunesteellisissä katetreissa neste on pakkauksessa mukana, jolloin minkäänlaista geeliä tai liukastusainetta ei tarvitse lisätä.

Joidenkin tuotemerkkien katetripakkauksissa on käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten esim. tarra ripustamista varten ja asetin tai kahva hygienisyyden lisäämiseksi. Kysy neuvoa sairaanhoitajalta tai perehdyttäjältäsi tai soita meille, niin me opastamme sinua.

Lataa oppaamme saadaksesi lisätietoja naisten ja miesten katetroinnista.

Lataa toistokatetroinioppaiden e-kirjat

Yleisimpiä kysymyksiä toistokatetroinnista

Aihe: LoFric, matka, toistokatetrointi, miesten terveys, elämänlaatu, Naisten terveys, e-kirja, neuvoja ja vinkkeja, Käyttäjäopas, suurentunut eturauhanen