Miesten virtsakatetrit: täydellinen käyttöohje

Lähettäjä Wellspect Suomi, 1.12.2021

Tässä viestissä puhumme miesten virtsakatetrista, joka on yleinen, monien miesten päivittäin käyttämä apuväline virtsarakon tyhjentämiseen. Vaikka olisit vasta-alkaja, sinun ei tarvitse olla huolissasi: on olemassa helppoja ratkaisuja katetrin turvalliseen ja hygieeniseen käyttöön. Tässä oppaassa kerromme kaiken keskeisimmän miesten katetroinnista ja vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.

AID52778_FI
Sisältö:

 • Mikä on virtsakatetri?
 • Virtsarakon toiminta?
 • Katetrityypit?
 • Miten virtsakatetria käytetään?
 • Suositukset hyvin sujuvaan toistokatetrointiin
 • Usein kysyttyjä kysymyksiä uusilta käyttäjiltä

Mikä on virtsakatetri?

Virtsakatetrit ovat yleinen apu virtsarakon tyhjentämiseen. Se on joustava ja ohut letku, jota käytetään virtsan tyhjentämiseen virtsarakosta. Tavallisesti virtsa katetroidaan suoraan wc-pönttöön mutta jollei esimerkiksi ole mahdollisuutta katetroida wc:ssä, voi olla mukava käyttää katetrityyppiä, johon kuuluu mukaan myös virtsapussi. Katetreja voidaan käyttää monista eri syistä sekä tilapäisesti että pitkäaikaisesti. Yleisimmät katetrointiin johtavat syyt ovat:

 • virtsaumpi tai vaikeus saada virtsarakko täysin tyhjäksi
 • virtsainkontinenssi, mikä merkitsee tahatonta virtsankarkailua
 • kirurgiset toimenpiteet
 • lääkehoidot

Kaikissa tapauksissa, joissa virtsan tyhjennysprosessi estyy virtsarakkolihaksen supistumisen puutteen vuoksi tai virtsaputken anatomisten ja/tai toiminnallisten esteiden takia, pidempiaikainen toistokatetrointi on tarpeen.

Miten virtsarakko toimii?

Virtsarakko on elin, johon virtsa kerääntyy ennen kuin se tyhjenee virtsaputken kautta. Täydellisesti toimivat virtsatiet mahdollistavat kehon säädellä normaalia virtsaamista, mutta jotkin olosuhteet voivat häiritä sitä tai keskeyttää tämän prosessin.

Normaalilla tavalla tapahtuvan virtsarakon tyhjentämisen voi estää sairaus tai vamma, kuten esimerkiksi selkäydinvamma, selkärankahalkio, MS-tauti, Parkinsonin tauti, diabetes, eturauhasen suureneminen tai aivohalvaus. Näissä tapauksissa katetroinnista voi tulla osa päivittäistä rutiinia.

Katetrityypit

Katetrit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan:

 • Kestokatetrit, jotka pidetään asetettuina virtsarakkoon pitkäkestoisesti
 • Virtsakatetrit toistokatetrointiin, käytetään vain sen hetken, mikä on välttämätöntä virtsarakon tyhjentämiseksi

Kestokatetreista on tullut vähemmän käytetty ratkaisu, jota käytetään ainoastaan tietyissä tapauksissa, kuten esimerkiksi tapauksessa, jolloin potilaalla on vakavia kognitiivisia vaikeuksia tai hän on erittäin heikko.

Sen sijaan toistokatetrointi on yleistynyt: se mahdollistaa virtsarakon tyhjentämisen säännöllisin väliajoin useita kertoja päivässä ja auttaa estämään ylempien virtsateiden komplikaatioita ja infektioita - ja tämän kaiken mahdollistavat yhä innovatiivisemmat ratkaisut, jotka takaavat hygienian, turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden.Valittavissa on erityyppisiä virtsakatetreja, jotta voidaan löytää juuri katetroijan tarpeisiin parhaiten soveltuva versio. Katetrin pinta tulee aktivoida nesteessä ennen kuin katetri on käyttövalmis. Joissakin katetrityypeissä on neste mukana pakkauksessa ja joidenkin katetrien aktivointiin käytetään tavallista vesijohtovettä. Nykyään on helppo löytää täydellisiä kokonaisuuksia, joiden avulla katetroida on mahdollista missä tahansa. Nämä pakkaukset sisältävät hydrofiilisen katetrin, virtsankeräyspussin ja suolaliuosta sisältävän nestetyynyn. Katetrin asettimen avulla katetrointi onnistuu katetriletkuun sormin koskettamatta. Tällaiset ratkaisut tekevät katetroinnista helppoa niin sängyssä, pyörätuolissa kuin kodin ulkopuolellakin liikuttaessa, esimerkiksi työssä ja matkoilla.

Näiden ratkaisujen ansiosta katetrien käyttäjät voivat saada virtsarakkonsa toiminnan hallintaan ja mahdollisuuden toimia itsenäisesti turvallisuudesta ja hygieniasta tinkimättä. Tämä merkitsee huomattavaa elämänlaadun paranemista.

Mitä ovat kestokatetrit?

Kestokatetroinnissa käytetään yleensä Foley-katetreja. Toisessa päässä on ballonki, joka täytetään virtsarakon sisään poisliukumisen estämiseksi, ja toisessa päässä on kaksi aukkoa (2-tiekatetri), toinen täyttöä ja tyhjennystä varten ja toinen virtsan poistamista varten. Joissakin versioissa on lisäaukko (3-tiekatetri) virtsarakon sisäistä huuhtelua varten. Virtsan tyhjennysaukko on yhdistetty keräyspussiin, joka kiinnitetään yleensä jalkaan mutta aina virtsarakon tason alapuolelle virtauksen helpottamiseksi. Tämä pussi on tyhjennettävä säännöllisesti sen täytyttyä. Vaihtoehtoisesti on mahdollista valita suprapubinen katetri, joka asetetaan virtsarakkoon vatsanpeitteiden läpi. Kaikkien kestokatetrien käyttö vaatii terveydenhuollon ammattilaisten apua, koska niiden asettaminen ja poistaminen määräajoin vaatii erityisosaamista.

Mikä on virtsakatetri toistokatetrointiin?

Hydrofiilisille katetreille on tunnusomaista katetrin pintarakenne. Pintarakenne - joka on kiinteä ja olennainen osa katetrin pintakerrosta - on hydrofiilinen ja siten imee ja sitoo vesimolekyylejä, minkä seurauksena katetrin pinta muuttuu sileäksi ja liukkaaksi.

Virtsakatetrien avulla tapahtuva toistokatetrointi on helppo oppia suorittamaan itse. Katetroija siis tyhjentää virtsarakkonsa itse, säännöllisin väliajoin. Tällainen katetrointi takaa riippumattomuuden, vähentää infektioiden ja muiden komplikaatioiden riskiä - tästä syystä tätä menetelmää käytetään yhä enemmän.

Miten virtsakatetria käytetään?

Terveydenhuollon ammattilaiset selvittävät sopivimman menettelyn koulutusjakson aikana, ja se riippuu käytetystä katetrityypistä. Siksi on aina tärkeää luottaa ammattilaisen osaamiseen asiaa läpi käytäessä.

Kaikissa tapauksissa on suositeltavaa katetroida säännöllisesti terveydenhuollon ammattilaisen antamien ohjeiden mukaisesti. On tärkeää tyhjentää virtsarakko täysin tyhjäksi, koska virtsarakkoon jäävä jäännösvirtsa voi aiheuttaa erilaisia komplikaatioita.

Saadaksesi lisätietoa voit ladata PDF-tiedostomuodossa olevan oppaamme "Toistokatetrointi – miehille” klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Lataa toistokatetroinioppaiden e-kirjat

Suositukset hyvin sujuvaan toistokatetrointiin

Hyvinvoinnin varmistamiseksi katetroinnin aikana on suositeltavaa noudattaa joitain yksinkertaisia suosituksia:

 • Hyvä käsi- ja intiimihygienia ovat välttämättömiä mahdollisten bakteeri-infektioiden, virtsatietulehdusten (VTI), ehkäisemiseksi. Kuten muutkin infektiot, jos niitä ei hoideta ajoissa, voivat aiheuttaa komplikaatioita.
 • Juominen on tärkeää: kehomme tarvitsee 1,5-2 litraa nestettä päivässä. Tämä neste kulkee virtsarakkoon ja vähentää infektioiden riskiä.
 • Tyhjennä virtsarakko kokonaan useita kertoja päivässä. Säännöllinen virtsarakon tyhjentäminen auttaa estämään katetrin käyttöön liittyvää virtsatieinfektiota ja mahdollisia munuaisvaurioita.

Toistokatetrointi mahdollistaa oman, jokapäiväisen elämän saamisen hallintaan: se vähentää wc-käyntejä ja huolta inkontinenssin aiheuttamista haitoista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä miesten katetreista

Katetrointi voi aiheuttaa epäröintiä ja huolta; siksi me Wellspectissä olemme päättäneet koota joitain yleisimpiä kysymyksiä ja tehdä parhaamme vastataksemme niihin.

 • Onko katetrin käyttö kivuliasta?
  Jos katetrin käyttö on harjoiteltu oikein, katetrointi ei satu. Kuitenkin etenkin alussa saattaa tuntua jonkinlaista epämukavuutta mutta varmuuden lisääntyessä tämä tunne katoaa. Hydrofiilinen vesivaippakatetri takaa maksimaalisen mukavuuden ja minimaalisen kitkan.

 • Onko katetrin käyttö vaikeaa?
  Opeteltaessa toistokatetrointia eteen saattaa tulla joitain vaikeuksia, mutta harjoittelulla ja tottumuksella katetroinnista tulee osa päivittäisiä rutiineja, samaan tapaan kuin hampaiden harjaus.

 • Meneekö katetoinnin opetteluun paljon aikaa?
  Erityisesti opetteluvaiheessa voi tuntua, että toimenpide vie paljon aikaa mutta harjoittelun ja luottamuksen saavuttamisen myötä tarvittava aika lyhenee ja lyhenee. Kokeneilta käyttäjiltä toistokatetrointi vie vain vähän enemmän aikaa kuin luonnollisella tavalla virtsaaminen. Ja katetrointitiheys pysyy suunnilleen samana, toisin sanoen noin 4-6 kertaa päivässä.

 • Voiko kertakatetreja käyttää uudelleen?
  Ei voi, ne ovat kertakäyttöisiä tuotteita ja siksi ne on hävitettävä käytön jälkeen. Kertakatetreja tulee käyttää infektioriskin välttämiseksi vain kerran.

 • Voinko käyttää katetria, kun olen muualla kuin kotona?
  Esimerkiksi ystävän luona tai julkista wc:tä käytettäessä moni voi olla huolissaan yksityisyydestään. Tällaisissa tilanteissa on hyvä voida käyttää huomaamatonta katetria. On olemassa katetreja, jotka huomaamattoman pakkauksen ansiosta mahtuvat taskuun tai pieneen laukkuun.

 • Voinko matkustaa katetrit mukanani?
  Pitkät matkat, erityisesti lentokoneella, voivat aiheuttaa huolta, koska jossain vaiheessa virtsarakko on tyhjennettävä. Ennen matkaa voit ottaa yhteyttä lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen valitaksenne sopivimman ratkaisun matkallesi. On olemassa vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu tällaisiin erityistarpeisiin. Muista pakata mukaasi koko matkan aikana tarvitsemasi määrä katetreja. Niiden saaminen kohdemaassa voi olla hankalaa. Pakkaa myös pieni määrä katetreja käsimatkatavaroihisi. Lentokentällä turvatarkastusvaiheessa sinulle voi olla avuksi pieni dokumenttimme, apuvälinetodistus Medical Travel Certificate.

Lataa tulli- ja turvatarkastusdokumentti

Tämän viestin sisältö on tarkoitettu vain jakamaan tietoa, eikä sitä ole tarkoitettu tuotteiden myynninedistämiseen tai diagnosointiin. Lisätietojen saamista varten Wellspect suosittelee ottamaan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka voi vastata kysymyksiisi ja jolla on tietoa alueellisilla markkinoilla saatavilla olevista tuotteista.

Viitteeksi: Mauro Menarini, Judit Timar, Blue Book. 201 risposte alla mielolesione, Mirano, La Colonna Onlus, 2016 (p 58).

Viitelinkit:
https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/auto-cateterismo-le-basi 
https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/il-cateterismo-intermittente-per-chi-comincia/per-l-uomo 
https://www.wellspect.it/vescica/il-sistema-urinario/qual-e-il-mio-problema/uti/come-evitare-le-infezioni  https://www.wellspect.it/vescica/il-cateterismo-intermittente/domande-frequenti  https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/cauti/index.html/CAUTIguideline2009final.pdf  http://old.iss.it/binary/publ/publi/0340.1109234539.pdf
https://assr.regione.emilia-romagna.it/pubblicazioni/dossier/doss190 

Aihe: matka, toistokatetrointi, selkäydinvamma, Virtsatieinfektiot (VTI), Katetreihin liittyvä VTI, Puhdas toistokatetrointi