Kun voin hallita suolistoni toimintaa, pystyn mihin tahansa

Lähettäjä Wellspect Suomi, 10.6.2022

Minulle suolenhoito on aina ollut osa peliä, sanoo 22-vuotias sveitsiläinen käsipyöräilyn maantiekilpamestari Fabian Recher. Recherillä on synnynnäinen selkärankahalkio ja hän on käyttänyt pyörätuolia lapsesta saakka. Välillä se vaihtuu maastopyörään, murtomaasuksiin tai käsipyörään - hänen suosikkivälineeseensä.

FI AID0053390-CID53390

Kiehtovin asia urheilulajissani on sen vauhti, kilpailijoiden välinen kamppailu tien päällä ja taktikointi – kisaa pitää osata lukea, jos sen haluaa voittaa, sanoo Fabian.

Toisin kuin MM- ja EM-kisoissa, Tokion paralympialaisista Fabian ei saanut mitalia. Minulle nuorena urheilijana oli huikean hieno kokemus ylipäätään päästä mukaan kisoihin, hän muistelee ylpeänä.

Voidakseen urheilla huipputasolla hänen pitää voida luottaa suolistonsa toimintaan ja koko kehoonsa. Noin kaksi vuotta sitten Fabian vaihtoi suolihuuhtelulaitetta ja aloitti Wellspectin manuaalisen Navina Classic-järjestelmän käytön suolihuuhteluun.

Siitä on tullut osa päivittäisiä rutiinejani ja käytän sitä joka toinen päivä. Tämä on osoittautunut minulle parhaaksi vaihtoehdoksi enkä kaipaa muita.

Kuulin Wellspectin tuote-esittelyn tuotetoimittajani luona, hän kertoo. Minulle esiteltiin laitteen hyödyt ja näytettiin, kuinka se toimii. Sitten vain kokeilin sitä.

Fabian jatkaa: Siitä on tullut osa päivittäisiä rutiinejani ja käytän sitä joka toinen päivä. Tämä on osoittautunut minulle parhaaksi vaihtoehdoksi enkä kaipaa muita. Hän neuvoo uusia käyttäjiä kuuntelemaan kehoaan laitetta käyttäessään, varsinkin hoidon alkuvaiheessa.

Koska jokainen ihminen on yksilö, sopiva suolihuuhtelukertojen taajuus löytyy vain kokeilemalla, sanoo Fabian. Jos sinulla on mitä tahansa ongelmia tai kysymyksiä, älä hetkeäkään epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin. Minullakin oli alussa vaikeuksia ja niistä selvittiin yhdessä, Fabian kertoo. Kannattaa huomata, että kestää yleensä jonkin aikaa, ennen kuin keho tottuu uuteen suolistonhoitojärjestelmään. Onnistumisen takaavat kunnollinen opastus ja realististen tavoitteiden asettaminen. Näissä asioissa saat apua ja tukea terveydenhoidon ammattilaiselta, joka keskustelee kanssasi ja tukee hoidon aloittamisessa.

Muutos ei ollut hankala tälle 22-vuotiaalle. Nyt kun suolihuuhtelu toimii ongelmitta, hän on siihen erittäin tyytyväinen – tosin hän voisi kuvitella kokeilevansa myös Navina Smartia. Navina Smart -järjestelmä toimii elektronisen ohjausyksikön kanssa, ja Smart App -sovelluksen avulla voidaan seurata jokaisen huuhtelukerran ballongin kokoa, vesimäärää, veden virtausnopeutta ja huuhtelun kestoa.

FI AID0053393-CID53393

Tärkeintä Fabianille ovat varmuus ja mielenrauha siitä, että hän hallitsee itse suolistonsa toimintaa kaikilta osin ja että hän voi harrastaa lajiaan murehtimatta:

"Voin liikkua luonnossa käsipyörälläni ja löytää itselleni uusia paikkoja. Minulle hienointa lajissani on sen suoma vapaus."

Miten päästä mukaan vammaisurheiluun

 

Lue lisää suolihuuhtelusta 

Aihe: spina bifida, funktionell tarm, tarm dysfunktion