Ulosteinkontinenssin hoito

Lähettäjä Wellspect Suomi, 1.4.2021

Harvat asiat ovat yhtä kiusallisia kuin tilanteet, joissa ulosteen tai suolistokaasujen pidättäminen ei onnistu. Ulosteinkontinenssilla voi olla valtava vaikutus sosiaaliseen elämään, puhumattakaan itsetunnosta. Moni kokee olevansa ainoa, joka kärsii tästä vaivasta mutta niin ei asian laita todellakaan ole!

wellspect-fecal-incontinence-navina-insert

Mitä ulosteinkontinenssi on?
Ulosteinkontinenssi tai ohivuoto on kaasun, liman, kiinteän tai nestemäisen ulosteen tahatonta karkailua. Se on hyvin yleinen ongelma - viimeaikaisten tutkimusten mukaan tämä koskettaa yli 10 %:a Yhdysvaltain aikuisväestöstä. Ja Yhdysvalloissa 25–45 miljoonaa ihmistä kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä, näistä 2/3 on naisia*. Silti puhumme harvoin näistä vaivoista avoimesti.

Miksi ulosteen karkailua tapahtuu?
Ulosteinkontinenssiin voi olla monia syitä. Se voi johtua synnytyksen tai leikkauksen aiheuttamasta peräaukon sulkijalihasten vauriosta, kroonisesta ripulista, epämuodostumasta tai sairaudesta, kuten selkäydinvammasta, MS-taudista, Parkinsonin taudista, selkärankakohjusta tai tyypin 1 diabeteksesta.
Ikä, virtsankarkailu, ärtyneen suolen oireyhtymä ja krooninen ripuli ovat tunnettuja ulosteen karkailun riskitekijöitä.

Heikentynyt elämänlaatu
Ulosteinkontinenssilla voi olla valtava vaikutus siitä kärsivän elämään. Sosiaalisissa tilanteissa tapahtuvat ulostevahingot ovat kiusallisia ja ne voivat aiheuttaa sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja masennusta tämän vaivan kanssa eläville ihmisille. Tämä puolestaan voi johtaa eristäytymiseen. Se voi myös rajoittaa sosiaalista toimintaa, työelämän mahdollisuuksia, matkailu- ja liikuntatottumuksia ja läheisiä suhteita.

Hoitovaihtoehdot
Vaikka tilanne on vaikea tai voi tuntua epätoivoiselta, oireiden hallitsemiseksi on olemassa keinoja:

Ruokavalion/kuidun saannin säätely
Lisätty tai vähennetty kuidun saanti. Sekä ummetus että ripuli voivat aiheuttaa
ulosteinkontinenssin.

Lääkitys
Lääkitys voi olla ratkaisu krooniseen ripuliin, joka on yleinen syy ulosteen karkailuun.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu
Harjoittelulla voidaan parantaa heikkoja lantionpohjan lihaksia.

Suojat
Siteet ja vaipat suojaavat vaatteita ja lisäävät turvallisuuden tunnetta. Suojia voidaan käyttää myös yhdessä muiden hoitojen kanssa.

Suolihuuhtelu
Suolihuuhtelu tarkoittaa ulostamista peräsuoleen johdetun veden avulla. Se on turvallinen ja tehokas menetelmä suolen tyhjentämiseen ummetuksen ja ulosteinkontinenssin estämiseksi.

Peräsuolen sulkijalihasten operointi
Injektiona annettu lääkehoito tai kirurginen operaatio peräaukon vaurioituneiden sulkijalihasten korjaamiseksi voi saada lihakset toimimaan paremmin ja estämään karkailun.

Sakraalinen hermostimulaatio
Joissakin tapauksissa sakraalihermon stimulaatio voi parantaa suolen toimintaa. Tämä tapahtuu hermoa stimuloivan implantin avulla.

Avanne
Jos muita vaihtoehtoja ei ole, voidaan tehdä paksusuoliavanne. Tämä tarkoittaa, että suoli toimii avannepussiin.

Toimivan ratkaisun löytäminen voi viedä aikaa, mutta hyvän ratkaisun löytäminen muuttaa elämää parempaan suuntaan. On tärkeää keskustella ongelmista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, vaikka se tuntuisi aluksi kiusalliselta. Mahdollisuudet ovat hyvät - ulosteinkontinenssin hallintaan ja itsenäisyyden turvaamiseen on olemassa ratkaisu, joka saa elämän jälleen toimimaan.

* https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/bowel-control-problems-fecal-incontinence/definition-facts 

Aihe: suoliston toimintahäiriöt, Ulosteinkontinenssi