Asiaa virtsarakon ja suoliston toiminnan vaikutuksesta toisiinsa!

Lähettäjä Wellspect Suomi, 24.5.2019

Avoin keskustelu rinnakkain esiintyvistä ja toisiinsa liittyvistä oireista on välttämätöntä, jotta voidaan luoda perusta paremmille kliinisille tuloksille ja elämänlaadun parantamiselle.

wellspect-lets-talk-about-bladder-and-bowel-interactions

 Virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöt esiintyvät usein yhdessä. Näiden häiriöiden vaikutus neurogeenisia sairauksia, kuten MS-tautia tai Parkinsonin tautia sairastavien tai selkäydinvammautuneiden elämänlaatuun on valtava. On yleistä, että virtsarakon ja suoliston oireet esiintyvät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa toisiinsa. Tätä näkökohtaa ei usein oteta huomioon. Virtsarakko ja suolisto ovat elimistössä lähekkäin sekä mekaanisessa että neurologisessa mielessä, joten potilaiden edun vuoksi on aika tutkia asiaa kokonaisvaltaisemmin. 

Virtsarakon ja suoliston toiminnan vaikutus toisiinsa

Mekaaniset vuorovaikutukset
Eri fyysisten tekijöiden aiheuttamat vuorovaikutukset voivat käsittää seuraavaa:

  • Täysinäinen suoli, joka painaa virtsarakkoa
  • Synnynnäiset epämuodostumat
  • Raskauden ja synnytyksen aiheuttama heikentynyt lantionpohjan toiminta

Neurologiset vuorovaikutukset
Aivot ohjaavat keskitetysti pidätyskykyä ja suolen tyhjenemistä.

…jos minun olisi valittava joko mahdollisuus kävellä jälleen tai saada suolistoni ja  virtsarakkoni hallintaan, valitsisin jälkimmäisen ja mieluummin käyttäisin pyörätuolia loppuelämäni ajan.

Potilasraportti (Patient report)

Avoin ja rehellinen keskustelu on kaikkien osapuolten etu!
On äärimmäisen tärkeää poistaa turha leimautuminen puhumalla avoimesti näistä olosuhteista. Tämä on tehokkain tapa löytää potilaalle räätälöityjä ja tehokkaampia hoitovaihtoehtoja. Kun joko virtsarakon tai suoliston oireita lievitetään, toisen elimen oireet yleensä myös helpottavat. Uuden yhdistetyn lähestymistavan tutkiminen voi parantaa merkittävästi potilaan hoidon kliinistä lopputulosta ja elämänlaatua.

Lataa e-kirja Bladder and Bowel Interactions