Täyttä elämää taas

Lähettäjä Wellspect Suomi, 5.10.2020

Noah, 49 toipumassa peräsuolen syövästä.

1246297-Navina FBD2 Noah Testimonial 2-HC

Vuonna 2015 minulle tehtiin peräsuolen syöpään liittyvä peräsuolen alueen leikkaus, ja vaikka olin helpottunut onnistuneesta kasvaimen poistosta, leikkaus johti toiseen ongelmaan. Peräsuoleni sulkijalihakset olivat vaurioituneet, ja huomasin, että ulosteen pidättäminen ei aina onnistunut, varsinkin ilmavaivojen yhteydessä, mutta joskus vahinkoja tapahtui täysin yllättäenkin. Aluksi ajattelin, että tämä oli vain osa leikkauksen jälkeistä toipumista, mutta tilanne ei mennyt parempaan suuntaan ja pian siitä tuli vielä suurempi ongelma.

WC:n tarve

Olen maisema-arkkitehti ja ammattini vuoksi olen paljon liikkeellä autolla. Käytännössä
työni hoitamisesta tuli lähes mahdotonta, koska jouduin vähän väliä pysähtymään huoltoasemilla tai levähdyspaikoilla käydäkseni wc:ssä. Minun piti myös pitää mukanani reppua, jossa oli ylimääräinen vaatekerta saadakseni vaihdettua nopeasti puhtaat vaatteet. Tämä kaikki vaati jatkuvaa wc:n etsimistä. Tuntui siltä, että tärkeintä elämässäni oli nopea pääsy vessaan.

Häpeä

Luulisi, että syöpähoidossa käymisen pitäisi olla luonnollista. Mutta minusta oli hyvin kiusallista puhua siitä, jopa vaimolleni kertominen tuntui vaikealta. Päädyin tilanteeseen, jossa aloin vältellä läheisyyttä. Kehitin erilaisia strategioita, jotta minun ei tarvinnut mennä nukkumaan samaan aikaan vaimoni kanssa. Viimein hän pisti minut seinää vasten ja kysyi, oliko minulla suhde. Olin hämmentynyt. Seksi oli viimeinen asia, joka olisi tullut mieleeni tuolloin. Avauduin ja kerroin hänelle kaiken, ja se oli myös kaiken käännekohta. Hän sai minut varaamaan ajan yleislääkäriltä, joka puolestaan lähetti minut gastroenterologille.

Suolihuuhtelun kokeileminen

Asiantuntijan tutkittua perusteellisesti, ettei syöpäni ollut uusiutunut, hän suostutteli
minut kokeilemaan suolihuuhtelua. Minun on sanottava, että aluksi vaati hieman harjoittelua saada katetrin ballonki oikean kokoiseksi, jotta vesi pysyi suolen sisällä. Muutamien viikkojen kokeilujen ja harjoittelun tuloksena huuhtelu alkoi toimia hienosti.
Teen huuhtelun joka päivä - toimenpide vie vain noin 30 minuuttia ja se saa oloni turvalliseksi ja estää ulosteen tahattoman tulon. Minulle ei ole tapahtunut ainuttakaan ulostevahinkoa aloitettuani suolihuuhtelut ja voin todella sanoa, että se on ollut täysin mullistava asia elämässäni. Kyse ei ole vain siitä, että tunnen oloni luottavaiseksi työtehtävissäni, vaan nyt voin myös tehdä viikonloppusuunnitelmia vaimoni kanssa,
kuten esimerkiksi lähteä ravintolaan tai yöpyä ystävien ja perheen kanssa. Nämä asiat
olivat täysin poissuljettuja vielä vuosi sitten. Muutos merkitsee myös erilaisia pieniä asioita, kuten kykyä olla spontaani, lähteä drinkille töiden jälkeen tai viettää kesäisin ranta-elämää.


Täyttä elämää

Olen ymmärtänyt, että on melko yleistä, että miehet odottavat paljon kauemmin kuin naiset ennen kuin hakevat apua. Ehkä se johtuu siitä, että luulemme pärjäävämme vakuuttamalla itsellemme, että tämä ei ole niin vakavaa tai että kyllä tämä tästä ajan kanssa ohi menee. Tiedän, että juuri näin minä ajattelin. Asiasta puhuminen tuntuu vain jotenkin hävettävältä, jopa lääkärin kanssa. Mutta olen niin onnellinen, että lopulta tein sen ja puhuin asiasta.
Sen sijaan, että olisin jatkanut kärsimystäni hiljaisuudessa - ja tuhlannut arvokasta elämääni, jonka jo kerran olin saanut takaisin - voin nyt elää elämääni täysillä.

Suolistokysely

Lue lisää suolihuuhtelusta

Aihe: käyttäjien kertomuksia