Revanssi rinteestä

Lähettäjä Anna Dulén, 6.3.2019

Löydä minut:

Talvella 2003 olin 19-vuotias ja matkustin Åreen lumilautailemaan ystävieni kanssa. Mutta matka ei mennyt niin kuin olin kuvitellut. Mursin selkärankani ja sain sen seuraksena täydellisen selkäydinvamman. Kaiken uuden tilanteen aiheuttaman mietittävän lisäksi tajusin, etten todennäköisesti koskaan enää pystyisi laskettelemaan tai lumilautailemaan.

la grave-hs

Totalskidskolan -nimisen yrityksen kautta löysin laskettelukelkan, jossa on kaarevan istuimen alla laskettelusuksi. Laskija kiinnittää itsensä istuimeen vartalo- ja reisivöiden avulla ja laskettelijalla on apunaan kaksi lyhyttä sauvaa pysähtymistä ja tasapainon säilyttämistä varten. Jo onnettomuutta seuraavana vuonna olin takaisin paikassa, jossa olin murtanut selkäni. Sen sijaan, että minulla olisi ollut lumilauta jalkojeni alla, laskin nyt istuen.

Alussa, kun opettelet istumalaskettelua, se voi näyttää hieman hullulta, ja se myös tuntui aluksi jonkin verran oudolta. Mutta olin päättänyt, että ottaisin rinteestä revanssin.  Kohdistin katseeni rinnettä alas ja toivoin parasta. Onnistuin tekemään käännöksen, sitten suuntaa muuttaen toisen ja lopulta tein useita slalom-käännöksiä peräkkäin. Ei kestänyt kauan, kun pysytyin jo itse menemään hissille ja laskin alas jyrkimpiä rinteitä.

Tämä tapahtui talvella 2004 ja siitä saakka olen harrastanut istumalaskettelua joka vuosi.

Nykyään harrastan enimmäkseen vapaalaskua ja suurimman osan lomistani vietän matkoilla, jotka johdattavat minut korkeimmille rinteille ja syvimpään puuterilumeen.

Kuten useimmat selkäydinvammaiset, en minäkään pysty virtsaamaan ilman apua vaan toistokatetroin itseni säännöllisesti.  Yleensä käytän katetrointiin LoFric Origo –katetria, kuudesti vuorokaudessa. Mutta miten virtsaaminen onnistuu, jos tarve tulee rinteessä?

Minulla on aina laskiessani virtsankerääjä (uridomi) ja virtsapussi, siltä varalta, että  minulta tulee suoritukseni aikana vähän virtsaa. Tällä tavoin ei tarvitse olla huolissaan  siitä, että virtsa kastelee hiihtovaatteitani. Jos minun on virtsattava eikä ole mahdollisuutta päästä wc:hen, menen metsään ja etsin sopivan puun, jota vasten voin sijoittaa kelkkani vakaasti ja niin, ettei minun tarvitse tasapainoilla. Tämän jälkeen availen kiinnitysvyöt ja hypähdän takamuksellani sen verran, että voin vetää hiihtohousuja alas. Sitten otan LoFric Origon ja jatkoletkun esiin ja katetroin istuen kelkalla. Esitäytetyn katetrin, jollainen LoFric Origo on, käyttäminen on erityisen helppoa silloin, kun en pääse wc:hen. LoFric Origo –pakkauksessa on mukana suolaliuos ja katetrissa on asetin, josta voin pitää kiinni katetroidessani. Asettimen ansiosta minun ei tarvitse koskea katetriletkuun sormillani ja näin voin välttää bakteerien pääsyn virtsaputkeen katetroinnin aikana. Hauskuutan itseäni pissatessani, kun yritän kuvioida lumeen lempinimeni. "Sebbe kävi täällä" on tavoite, mutta toistaiseksi olen onnistunut saamaan tulokseksi vain "Seb" ...

winter-wc-hs

Paras vinkkini hiihtolomalla on pitää katetria hiihtopuseron sisätaskussa. Vaikka esitäytettyjen katetrimallien suolaliuos voi kestää joitakin pakkasasteita, katetripakkauksessa oleva nestetyyny muuttuu kylmäksi, kun on tarpeeksi pakkasta.  Kehon lähellä, sisätaskussa olevassa katetripakkauksessa vesiliuos pysyy juoksevana, eikä tarvitse kantaa huolta jääkylmästä katetrista, kun on katetroitava.

Yritän mahdollisuuksien mukaan välttää ulkona virtsaamista. Minulla on tapana tarkistaa, missä sijaitsevat lähimmät lämmittelytuvat ja ravintolat, joissa on esteettömät wc-tilat. Näin tiedän, mistä päivä on parasta aloittaa. Suurissa hiihtokeskuksissa, kuten esimerkiksi Val Thorensissa, rinteillä on useita ravintoloita, joissa on käytettävissä lainapyörätuolit ja esteettömät wc:t.

Voit ottaa minuun yhteyttä, email: sebastian.forsen@welltrips.com

/Sebastian