Onko totta, ettet voi seurustella, jos käytät katetreja?

Lähettäjä Wellspect Suomi, 2.7.2020

Lue 17-vuotiaan Evien ajatuksia myyteistä, jotka liittyvät urologisiin ongelmiin ja katetrointiin.

Evie confidently holding a catheter for managing her bladder and supporting her independence

Kukaan ei kuvittele, että nuori tyttö käyttäisi katetreja. Sen sijaan mieleen tulevat  vanhemmat, sairaaloissa tai hoivakodeissa olevat ihmiset, joiden virtsarakon hallinta ei syystä tai toisesta ole täydellistä. On kuitenkin arvioitu, että jokin urologinen ongelma vaikuttaa joka toisen ihmisen elämään jossain elämämme vaiheessa. Näistä asioista ei vain  useinkaan puhuta!

Minulle on usein sanottu, että en näytä siltä, että olisin katetroija tai henkilö, joka ei voi normaalisti käydä wc:ssä. Silloin minulla on tapana vastata, että "on rikollisia, jotka eivät näytä sarjamurhaajilta, mutta kuitenkin he ovat!"

Näkemyksiämme muovaa se, mitä tiedämme ja kuinka yhdistämme eri asioita toisiinsa.  Niinpä mielestäni on tärkeää kertoa ihmisille, että urologiset sairaudet voivat johtua monenlaisista asioista ja niitä voi olla ihmisillä iästä tai sukupuolesta riippumatta.
Syitä voivat olla esimerkiksi;

  • munuaisten, virtsarakon ja eturauhasen syöpä
  • synnynnäinen vaurio
  • halvaantuminen
  • diabetes
  • MS-tauti
  • virtsarakon infektiot

…vain muutamia mainitakseni.

Katetrointi voi olla tabu, jota haluan hälventää kertomalla, miksi se on niin tärkeää!  Nimittäin katetroimatta jättäminen on paljon pahempaa kuin katetrointi. 

Jos katetroin ja hoidan virtsarakkoani säännöllisesti, vältyn virtsainkontinenssilta, munuaiseni pysyvät  terveinä, virtsatieinfektion riski pienenee ja voin elää elämääni täysipainoisesti. Entä, jos en katetroi? Vaarana on virtsan karkailu millä hetkellä hyvänsä missä liikunkaan, munuaisvauriot, lisääntynyt virtsatieinfektioiden riski ja samalla voin olla melko varma, että viimeistään jossain vaiheessa päädyn sairaalaan.

Yhtään saavutusta tai tehtävää, joita teen päivittäin, ei olisi olemassa, jollen katetroisi (muiden terveyteeni liittyvien apujen ohella). Katetrointi mahdollistaa tekemiseni – katetroimatta jättäminen on paljon pahempaa kuin olemassa oleva vaihtoehto!

evie jumpingEvie harjoittelee estehyppyä  - katetrointi ei estä häntä tekemästä rakastamiaan asioita, vaan se mahdollistaa hänen harrastuksensa

Haluan antaa lyhyen tietoiskun joidenkin myyttien ja vääristyneiden näkemysten ja ajatusten poistamiseksi:

'Vain vanhoilla ihmisillä on urologisia ongelmia' ❌
Minä synnyin oman ongelmani kanssa ja olen katetroinut 3-vuotiaasta asti.

'Katetrit näyttävät pitkiltä puutarhaletkuilta!' ❌
Innovatiivisten tuotteiden ansiosta käyttämäni katetrit mahtuvat huomaamattomasti meikkipussiini ja näyttävät aivan ripsiväripakkaukselta.

'Virtsarakko- ja munuaisongelmat johtuvat epähygieenisyydestä' ❌
Urologisia ongelmia voi esiintyä riippumatta siitä, kuinka hygieenisesti elät ja toimit (toisin kuin monet ihmiset uskovat), ja on olemassa virtsatieinfektioita, joita ei voida välttää puhtauden avulla.

'Katetroivat ihmiset eivät voi tehdä 'normaaleja' asioita 
Ratsastan, käyn ystävien luona yökylässä ja musiikkifestivaaleilla ja kävin kokopäiväisesti koulua...kaikki tämä sen ansiosta, että katetrointi todella antaa minulle mahdollisuuden  elää elämääni täysipainoisesti.

'Et voi seurustella, jos sinulla on urologisia ongelmia' 
Tämä ei ole totta. Ainoa ero on, että ”väärät” kaverit karsiutuvat todennäköisemmin luonnollisen valinnan avulla. Kun kerrot ihmisille ja olet avoin, lähellesi jäävät usein todelliset ystävät, jotka hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet - ja heitähän me kaikki tarvitsemme muutenkin, eikö niin?

Toivon, että tämä auttoi valaisemaan aihetta, josta ei usein puhuta. Pidä nämä asiat  mielessäsi, jos sinulla on ystävä, perheenjäsen, kollega tai joku muu, jolla on urologisia ongelmia. Ja kaikkia heitä, joita vaivaa jokin urologinen ongelma, muistutan - et ole yksin.❤️

Terveisin,
Teini, joka 'ei näytä siltä, ettei hän pysty pissaamaan.'
– (Evie Toombes) Xx

Aihe: Katetrointi, elämäntapa, Urheilu, itsekatetrointi, Seksi ja Rakkaus, Naisten terveys