Miten Parkinsonin tauti vaikuttaa virtsarakkoon?

Lähettäjä Wellspect Suomi, 6.8.2020

Tämän aiheen ensimmäisessä blogissamme kirjoitimme, millä tavoin Parkinsonin tauti vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan.
Tässä kuulemme kahta potilasta, jotka ovat lopulta löytäneet tehokkaita tapoja hallita oireitaan.  

wellspect-parkinson-maryVirtsarakon ongelmat ovat yleisiä Parkinsonin tautia sairastavilla, erityisesti sairauden myöhäisemmässä vaiheessa. Oireet vaihtelevat henkilöittäin, mutta yleisimpiä ongelmia ovat:

Keskustelimme Parkinsonin tautia sairastavien Maryn ja Jerryn kanssa. 

Maryn tarina

”Olin 34-vuotias, kun oireeni ensimmäisen kerran ilmaantuivat. Perheeni huomasi, etten kävellyt enää kuten aiemmin ja että en kyennyt heilauttamaan oikeaa käsivarttani. Töissä työskennellessäni tietokoneella huomasin, että tein näppäilyvirheitä ja aloin myös vapista.

 

 

Ymmärsin, ettei kaikki ollut hyvin. Yleislääkärini lähetti minut neurologille, joka määräsi minulle lääkityksen. Lääkkeet toimivat ja minulla diagnosoitiin Parkinsonin tauti. Monet olettavat sen olevan iäkkäiden ihmisten sairaus ja että olen liian nuori sairastuakseni siihen.  Lääkkeiden ansiosta näyttääkin siltä, että voin hyvin, mutta tilanne on toinen heti,  kun lääkkeiden vaikutus lakkaa ja oireet tulevat esiin.  

 

 

Yksi suurimmista huolenaiheistani on arvaamaton virtsarakkoni. Minulla on usein tunne, että virtsarakkoni on todella täynnä, mutta silti, kun menen vessaan, minulta tulee vain pieni määrä virtsaa. Tätä tapahtuu pitkin päivää ja se on todella häiritsevää varsinkin, kun käveleminen tuottaa minulle vaikeuksia.” 

Jerryn tarina

Kun olin nuori, pystyin nukahtamaan minne tahansa. Ihmiset vitsailivat kyvystäni sulkea vain silmäni ja ottaa päiväunet junassa tai riippukeinussa. Tavallaan kaipaan sitä nyt, kun herään neljä tai viisi kertaa yössä pakottavaan tarpeeseen käydä wc:ssä.

 

 

En saa tarvitsemaani lepoa jaksaakseni hoitaa muita oireita ja olen erittäin väsynyt. Ilmeisesti Parkinson ei vaikuta vain kykyyni liikkua, vaan myös virtsarakkooni.

 

 

Tämä on kiusallinen aihe mutta kun mainitsin oireestani lääkärille, sain parempaa apua. Selvisi, että virtsarakkoni ei tyhjentynyt kokonaan vessassa käydessäni. Nyt käytän kertakatetria varmistaakseni, että virtsarakkoni tyhjenee kokonaan. 

Naisen ja miehen anatomia on erilainen ja Parkinson tauti voi oireilla eri tavalla virtsarakon ja suolen toimintahäiriöihin liittyen.  

Virtsarakko ja suolisto ovat myös vuorovaikutuksissa toisiinsa ja vaikuttavat toistensa toimintaan. Näissä oppaissa tarkastellaan oireita, vaikutuksia ja olemassaolevia hoitomuotoja, jotka ovat käytettävissä tämän tilan hallintaan.

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää?

Jos halut lisätietoja siitä, miten Parkinsonin tauti voi vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan, voit ladata käyttäjäoppaamme:

Esite Parkinsonin taudin vaikutuksista virtsateiden ja suoliston toimintaan

Aihe: Parkinsonin tauti, neurogeeninen rakko