Miten Parkinsonin tauti vaikuttaa suolistoon?

Lähettäjä Wellspect Suomi, 3.9.2020

Kaksi kolmesta Parkinsonin tautia sairastavasta kärsii ummetuksesta ja oireet voivat ilmaantua jo kauan ennen diagnoosin määrittämistä. Ummetus on yksi sairauden yleisimmistä ei-motorisista oireista.

wellspect-parkinson-brian

Monien potilaiden mielestä on kiusallista puhua suolen ongelmista, mutta ummetuksen hoitoon on tärkeää hakea apua.  Hoitamattomana ummetus voi johtaa muihin ongelmiin. Voit tuntea olosi huonoksi ja pahoinvoivaksi ja näin ollen pahentaa ummetustasi, koska et pysty syömään tai juomaan.

Ummetus voi myös aiheuttaa virtsarakon yliaktiivisuutta sekä inkontinenssia, mikä johtuu virtsarakkoon kohdistuvasta mekaanisesta paineesta. Joskus ummetus voi vaikeuttaa virtsarakon tyhjenemistä ja kun virtsaa jää rakkoon, on olemassa virtsatieinfektion riski.

Keskustelimme Ethanin ja Susanin kanssa heidän oireistaan ja siitä, millä tavoin he hallitsevat niitä. Tässä katkelmia oppaistamme:  

Ethanin tarina

Käsivarteni meni tunnottomaksi, oikea käteni ei enää toiminut ja olkapäähäni sattui. Lenkkeillessäni olkapääni alkoi krampata. Silloin tiesin, että jokin on vialla, ja varasin ajan lääkärin vastaanotolle.

 

 

Olin vasta reilun kolmenkymmenen, kun sain tietää sairastavani Parkinsonin tautia ja olin diagnoosista todella järkyttynyt. Minulla oli silti paljon energiaa ja elinvoimaa, joten uskoin sokeasti, että kaikki menisi hyvin. Mutta tietysti asiat alkoivat mennä huonompaan suuntaan. Puhekykyni heikkeni ja ääneni alkoi väristä. Liikkumisestani tuli hitaampaa ja väsyin. Lisäksi minulla oli ongelmia suolistoni kanssa.

 

 

Ummetus oli ongelma jo kauan ennen diagnoosiani, vaikka en tiennyt taustalla olevaa syytä. Ummetus ei aiheuta ainoastaan vatsakipuja, vaan myös muita yleisoireita ja  minulle se on aiheuttanut mm. päänsärkyä ja huonovointisuutta.

 

 

Söin paljon kuituja sekä käytin runsaasti laksatiiveja, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Oli suurenmoinen helpotus, kun löysin suolihuuhtelun, joka todella auttoi minua tyhjentämään suoleni. En tunne turvotusta enkä kipua enää ja voin osallistua sosiaalisiin tapahtumiin tuntematta itseäni totaalisen uupuneeksi.

Susanin tarina

Yritän liikkua ja pyrin tekemään asioita, jotka ovat ihmisille yleensä itsestäänselvyyksiä.  Herätessäni olen jäykkä ja hidas ja tarvitsen lääkkeeni, jotta saan päivän käyntiin. Käyn kahdesti viikossa kuntosalilla ja ulkoilutan koiraani pitääkseni voimiani yllä. Kun  kuntoilen, voin paljon paremmin. Oireet, jotka vaivaavat minua eniten, ovat kontinenssi- asiat ja eniten niistä ummetus - se tekee minusta onnettoman sekä alakuloisen. Ummetus aiheuttaa turvotuksen ja olo on erittäin epämukava.

 

 

Käytän aina joustavia mekkoja tai housuja. Joskus tuntuu siltä, kuin olisin yhdeksännellä kuulla raskaana. Suoleni ei toimi kuten pitäisi, ja ennen kuin löysin suolihuuhtelun, käytin laksatiiveja päivittäin ja istuin WC:ssa tuntitolkulla.

Naisen ja miehen anatomia on erilainen ja Parkinson tauti voi oireilla eri tavalla virtsarakon ja suolen toimintahäiriöihin liittyen.

Oletko kiinnostunut saamaan lisätietoja?

Jos halut lisätietoja siitä, miten Parkinsonin tauti voi vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan, voit ladata käyttäjäoppaamme:

Esite Parkinsonin taudin vaikutuksista virtsateiden ja suoliston toimintaan

Aihe: Parkinsonin tauti, neurogeeninen rakko