Mitä tulee ottaa huomioon, jos sinulla on selkäydinvamma ja olet varaamassa itsellesi lentomatkaa?

Lähettäjä Wellspect Suomi, 3.5.2022

Vierasbloggaajamme ja matkailuasiantuntija Sebastian Forsén sai selkäydinvamman lumilautailuonnettomuudessa. Selkäydinvamma on monin tavoin vaikea asia ja tilanteeseen on haastavaa tottua, mutta Sebastianilla ei ollut aikomustakaan antaa vammautumisen vaikuttaa hänen intohimoiseen  kiinnostukseensa matkailua ja maailmaan tutustumista kohtaan. Vamman  myötä hän sai kuitenkin muutamia uusia asioita pohdittavakseen, kuten esim. mitä pitää ottaa huomioon lentomatkaa varatessaan - pyörätuolin käyttäjänä?

plane-hs

Ota yhteyttä lentoyhtiöön hyvissä ajoin ennen matkaa. Kun matkassasi on pyörätuoli,
voi olla vaikea tietää, minkä tyyppinen lentolippu vastaa sinun henkilökohtaisia tarpeitasi.

Olemme keränneet tähän yleisimmät lyhenteet, joita käytetään varauksen yhteydessä kertomaan lentokenttämaan kielellä, millaista apua tarvitset koneeseen nousemiseen, matkustamossa ja koneesta poistumiseen:

WCHC (Wheelchair Carry)
Matkustaja on täysin liikuntakyvytön; vaatii pyörätuolia lentokoneeseen/lentokoneesta, kannettava lentokoneeseen/lentokoneesta rappusissa ja omalle paikalleen/paikalta koneessa.

WCHS (Wheelchair Steps)
Matkustaja ei pysty itse nousemaan eikä laskeutumaan lentokoneen portaita mutta kykenee menemään omalle paikalleen koneessa ja poistumaan paikaltaan itse.  Hän tarvitsee pyörätuolia koneeseen/koneesta siirtymiseen ja hänet on kannettava ylös/alas rappusissa.

WCHR (Wheelchair Ramp)
Matkustaja voi nousta ylös/alas lentokoneen portaita ja siirtyä lentokoneessa istuimelle omin avuin. Hän tarvitsee pyörätuolia lentokoneeseen/lentokoneesta siirtymiseen.

Minulla on täydellinen selkäydinvaurio tasolla TH12 ja käytän lyhennettä WCHC (Wheelchair Carry). En todellakaan ole täysin liikuntakyvytön mutta en pysty kävelemään. Minun on lentokoneeseen päästyäni siirryttävä ns. "käytävätuoliin" eli kapeaan  pyörätuoliin, jolla ohjaamomiehistö vie minut istuimelleni. Muista poistaa omasta pyörätuolistasi kaikki irtonaiset osat ennen koneeseen nousuasi. Minulla on tapana poistaa  molemmat sivusuojat ja tyyny. Nämä otan mukaani koneeseen ja laitan istuimen yläpuolella olevalle matkatavarahyllylle käsimatkatavarani kanssa.

Yleensä oman pyörätuolin saa pitää, kunnes on aika nousta lentokoneeseen, mutta tämä käytäntö voi vaihdella eri lentokenttien välillä. Lentokenttien tarjoamat pyörätuolit ovat toisinaan heikkotasoisia ja voivat olla erittäin hankalia käyttää, millä on merkitystä wc-käyntien yhteydessä ja jos joudut käymään asioilla, esim. ostamassa itsellesi syötävää. Tämä voi olla hyvä tietää, jos matkustat ilman seuraa.

Myös välilaskujen yhteydessä käytäntö vaihtelee riippuen siitä, millä lentokentällä olet. Joillakin lentokentillä saat käyttöösi oman pyörätuolisi, kunnes on aika nousta jatkolennolle. Joskus oma pyörätuolisi lähetetään suoraan lopulliseen määränpäähän ja tällöin saat välilaskukentällä käyttöösi lainapyörätuolin.

Hyvää matkaa!

/Sebastian Forsén

Kuusi vinkkiä matkaa varten sinulle, joka käytät virtsakatetreja

Aihe: matka, toistokatetrointi, suolihuuhtelu, vierasblogi