Kaikki katetrit eivät ole samanlaisia

Lähettäjä Wellspect Suomi, 17.2.2021

Millä tavoin kertakatetri voi auttaa sinua elämään tasapainoisempaa elämää?Ensinnäkin, olemme hyvin tietoisia siitä, että katetrointi ei ole koskaan kenenkään ensimmäinen valinta virtsarakon tyhjentämiseksi. Katetrin käyttö voi olla toiseksi paras vaihtoehto virtsata. Silloin, kun virtsaaminen normaaliin tapaan on erilaisten syiden vuoksi mahdotonta, katetroinnista tulee nopeasti – pienen perehdytyksen jälkeen - luonnollinen osa jokapäiväistä elämääsi.

Tällä hetkellä valittavissa on melko monenlaisia katetreja. Mistä sitten tiedät, mitä niistä käyttää? Ja onko sillä väliä, mikä katetri valitaan? Vastaus on kyllä, katetrien laadussa ja suorituskyvyssä voi olla melko suuria eroja. Tärkeintä on ottaa huomioon, että katetria on turvallista käyttää, mutta virtsarakon tyhjentämisen tulisi tietysti olla myös mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Tässä on muutama tärkeä kysymys, jotka tulee ottaa huomioon ja joista tulee keskustella sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa ennen katetrin valitsemista.

Mikä on minulle sopiva katetrin koko?
On tärkeää, että katetrin koko ja pituus ovat juuri oikeat sinun kehollesi. Jos katetri on liian lyhyt, se ei tyhjennä virtsarakkoa kokonaan, ja jos se on liian pitkä, sitä voi olla vaikea käsitellä. Toinen huomioitava asia on katetriletkun paksuus, jota kutsutaan myös charrière-kooksi (CH). Se vaikuttaa siihen, miten katetri sopii virtsaputkeen ja kuinka kauan virtsarakon tyhjentäminen kestää.

Onko katetria helppo käsitellä?
Katetripakkauksella on suuri merkitys katetroinnin oppimisen, katetrin käsittelyn ja katetroimisen helppouteen. Tavoitteena on suoda mahdollisimman monelle käyttäjälle mahdollisuus katetroida itse, itsenäisesti. Varmista siis, että katetrissasi on helposti avattava pakkaus, että katetrista saa hyvän otteen ja että sitä on helppo käsitellä katetriletkuun käsin koskematta (minimoi bakteerien pääsyn katetriin).

Kuinka sileä ja liukas katetriletkun pinta on?
Varmista, että katetrissasi on hydrofiilinen pinnoite, mieluiten sellainen, jossa katetriletkun pinta on tasapainossa kehosi kanssa. Hydrofiilinen pinnoite tarkoittaa, että kun lisäät vettä, se tekee katetrin pinnasta liukkaan ja katetri on helppo viedä virtsaputkeen. Virtsaputken kanssa tasapainoinen pinta takaa sen, että katetri ei kuivu vaan pysyy liukkaana ja turvallisena sekä katetrin sisäänviemisen että sen poistamisen aikana. Tasapainoinen pinta minimoi virtsaputken vauriot ja kivuliaiden virtsatieinfektioiden riskit.

Soveltuuko katetri päivittäiseen elämääni?
Katetrointi neljä tai viisi kertaa päivässä edellyttää, että paitsi itse katetrin pitäisi olla helppokäyttöinen, myös pakkauksen on vastattava päivittäisiin rutiineihisi. Onko pakkaus riittävän huomaamaton, jotta voit taittaa sen ja pitää taskussasi ja/tai mahtuuko se käsilaukkuusi? Onko katetri helppo hävittää käytön jälkeen?

Ympäristövaikutukset?
Terveys on aina etusijalla mutta tiedämme, että hyvinvoinnin tavoittelun ei tarvitse tapahtua planeettamme kustannuksella. Tällä hetkellä POBE (polyolefiinipohjainen elastomeeri) on paras saatavilla oleva katetrimateriaali – se ei sisällä PVC:tä eikä muovin pehmentimiä. Siinä yhdistyvät katetrin hyvät fyysiset ominaisuudet ja poikkeuksellisen hyvä ympäristönsuojelun taso.

Onko katetrin käyttö turvallista?
Viimeisenä mutta ehdottomasti ei vähäisimpänä. Edellytä kliinistä näyttöä, joka tukee sinulle päivittäiseen käyttöön suunnitellun katetrin turvallisuutta pitkäaikaisessa käytössä. Katetrisi tulee aina olla ongelman ratkaisija, ei ongelman aiheuttaja. Katetrointi vaikuttaa terveyteesi ja henkilökohtaiseen mukavuuteesi, kun komplikaatioriskit minimoidaan - ja voit elää paljon tasapainoisempaa elämää.

Löydä LoFric

Aihe: LoFric