Elämä ilman ummetusta

Lähettäjä Wellspect Suomi, 1.10.2020

Marija, 58 – on kärsinyt kroonisesta ummetuksesta useiden vuosien ajan.

1246292-Navina FBD2 Marija Testimonial 2-HC

En muista, milloin suolistoni olisi voinut hyvin. Vatsavaivani alkoivat myöhäisessä teini-iässä eikä kukaan koskaan oikeasti selvittänyt, mistä vaivani johtuivat. Äitini muistutti minua aina, että omenat olivat hyviä ruuansulatukselle, joten ne ovat olleet merkittävä osa ruokavaliotani. Luumujen, päärynöiden, mandariinien, viinirypäleiden ja kiivien ohella. Tai mikä tahansa hedelmä, jonka olin lukenut nopeuttavan ruuansulatusta. Todennäköisesti tämä oli hyvä asia vitamiinien saannin kannalta mutta en ole ollenkaan varma, kuinka paljon siitä oli apua ummetukseni helpottamiseksi.

 

Haluan elää aktiivista elämää

Olen ollut aktiivinen koko elämäni ajan ja nuorempana harjoittelin yleisurheilulajeja - tapasin myös mieheni urheilukentällä. Valitettavasti jouduin lopettamaan ratajuoksun polvivamman takia mutta löysin juoksun tilalle pyöräilyn. Rakastan ulkoilua ja olen aina saanut liikunnasta apua kipuihini.

Kivun kanssa eläminen

Ihminen, joka kärsii jatkuvasta ummetuksesta, oppii elämään kivun kanssa. Pahempaa on turvotus ja ainainen ”raskas” olo. Tunnet, että sinun pitäisi ulostaa mutta mitään ei kuitenkaan tule ulos. Voin istua tunteja wc:ssä, eikä mitään silti tapahdu. Voin kertoa, että olo ei ole kovinkaan arvokas laittaessani kumihanskan käteeni ja auttaessani ulostetta sormin ulos. Mutta kun ihminen on riittävän epätoivoinen, hän on valmis tekemään kaiken tilanteen helpottamiseksi.

Avun etsiminen

Puhuin useiden lääkäreiden kanssa tilanteestani, ja yleensä minulle päädyttiin tekemään kolonoskopia. Mutta koska paksusuolessani ei osoittautunut olevan vikaa, tilaani ei tutkittu sen tarkemmin. Minua kehotettiin vain juomaan enemmän vettä ja syömään suurempia määriä kuitua, ja tämän jälkeen minut lähetettiin kotiin.

Kunnes eräänä päivänä satuin löytämään tutulta internet foorumilta vinkin eräästä tietystä gastroenterologista, jolle onnistuin varaamaan ajan. Aluksi hän halusi minun kokeilevan uudenlaista lääkettä, joka näyttikin helpottavan tilannettani joksikin aikaa, mutta lääke toimi minulla vain hetken. Seuraavaksi hän ehdotti, että minun kannattaisi kokeilla suolihuuhtelua.
Kun hän kertoi, että siinä minun tulee viedä muovinen katetri peräsuoleeni - ja pumpata sinne ilmalla täyttyvä pallo - menin lähes paniikkiin. Mutta kun hän esitteli ballonkia minulle, käsitin, että se onkin melko pieni ja katetri itsessään oli erittäin ohut, melkein kuin kuumemittari.

Uuden hoitomuodon kokeilu

Ensimmäisen kuukauden aikana tein suolihuuhtelun joka päivä ja lisäsin hitaasti veden määrää. Nyt teen huuhtelun joka toinen tai joka kolmas päivä. Käytän sovellusta, joka
seuraa huuhtelutietojani ja koko toimenpide on todella helppo. WC-käyntini kestää
noin 30 minuuttia ja koko elämässäni on tapahtunut valtava käänne parempaan päin.

Sain elämäni takaisin

Olen terve, nukun kuin lapsi eikä minulla enää ole ummetusta lainkaan. En melkein voi uskoa, etten enää kärsi ummetuksesta. Ja aivan yhtä tärkeää on, että tunnen oloni nyt raikkaaksi. Voi kuulostaa vähän pinnalliselta, mutta olen kärsinyt paljon, kun olen miettinyt, mahdanko haista. Itseluottamukseni on palannut, ja olen alkanut palata aiemmin energian puutteessa hylkäämiini tekemisiin ja olen myös alkanut suunnitella uusien asioiden toteuttamista. Olen ilmoittautunut myöhemmin tänä vuonna järjestettävään hyväntekeväisyystapahtuman pyöräilykilpailuun. Tällä hetkellä harjoittelen jo täyttä vauhtia. Ja ensimmäistä kertaa vuosiin en tee sitä kipua lievittääkseni - koska minulla ei enää ole kipuja!

Suolistokysely

Lue lisää suolihuuhtelusta